Historie formality
Het idee voor het maken van een automatisch registratie systeem is ontstaan door de komst van de REACH. Het gebruik van inkt moet sindsdien geregistreerd worden in een ‘inktpaspoort’. De naam inktpaspoort is alweer verleden tijd en hebben ze hernoemd naar inktregistratie.
Vanwege alle handelingen leek het mij dat dit wel te automatiseren valt.
Klein zijstapje:
Ik ben René Romijn en werk inmiddels 37 jaar in de IT en computers en alles wat daaromheen zit is al meer dan 40 jaar mijn hobby. Begonnen met de ZX81, jaren met de C64 gespeeld en dan niet alleen games, maar met het maken van demo’s in machinetaal is de basis geweest voor mijn IT kennis.
Inmiddels doe ik het systeem / netwerkbeheer voor een redelijk groot nationaal bedrijf en zie met verwondering hoe het verloop van IT in de loop der jaren is verlopen.
Anyway.. daardoor vond ik het nodig om mijn dochter te ontlasten van de administratieve taken die bij tattooartiesten tegenwoordig verplicht is.
De allereerste ‘automatische’ inktregistratie was een Excel waarbij je de inkt kon selecteren waarna je de output kon afdrukken of kon exporteren naar een PDF:

Dat was in het begin al een voorruitgang, echter moest je dit dus invullen op een PC en dat was niet altijd even praktisch.
Kort daarna heb ik het systeem geschreven waarbij de basis in Powershell script. Dit was gebaseerd op een QRCode systeem waarbij de QR code de inkt en alle rest informatie bevat die nodig was voor het paspoort. Deze QR was op het inktflesje geplakt en de artiest kon na een behandeling met de smartphone de flesjes scannen en op het eind werd een nette inktpaspoort geprint. Dat zag er alsvolgt uit:

Dit systeem was echter afhankelijk van een aantal systemen.
- PC (virtueel) met daarop QRCode software die in contact stond met een App op de SmartPhone.
- Op de PC werden deze gegevens ge-exporteerd naar een CSV bestand
- Vanuit een Powershell script werd er een RTF document gecreeerd waar alle gegevens werd weggeschreven.
- Het resultaat werd uitgeprint en geexporteerd naar een PDF bestand.
Het nadeel van deze oplossing was dat ik een PC nodig had, ook al was dat virtueel, en de QR software, maar ik wilde eigenlijk zo veel mogelijk, liefst alles, baseren op open source.
Uiteindelijk heb ik het QR systeem vervangen door een systeem die naast de inktregistratie ook de voorraad bijhoud. Achterliggende technieken die onder andere gebruikt worden zijn:
- MySql
- Caddy
- Powershell (leuke is dat de originele basis grotendeels nog gebruikt wordt)
- OpenOffice
- npm
- Auhtelia
Het Toestemmingsformulier is er later bijgekomen.
Uiteindelijk is dit systeem gemaakt met behulp van docassemble
Deze is inmiddels uitgebreid met meerdere talen, mogelijkheid voor Piercers, PMU en laserbehandelaars.
Ik kan er nog veel meer over vertellen, neem gerust contact op met mij indien je meer informatie wilt.
Dit kan via mail: info@formality.nl of via : rene@instinkt.nl of via facebook: